20.07.16

sürer Has

Sürer Has war a Feschtagsesse.
Hedmr selwr keini Hase kha, no hetmr bschtellt, bime Nochber, es war meischtens bekannt, wu mr was herbikumme het. Manchmol gabs ai a Has als "Dankscheen", wemr ebrm gholfe het.

Sürer Has war sür, will mr ame Dunschdig dr Has bikumme het, awr am Sundig hedsn erscht solle gä. Mittlä in dr Wuch a Has, des war undenkbar.

Dr Has leid vor is un wil a ganzi Familli drfu satt were muas, meischtens so 6 - 8 Lit, hedmr dr Has in kleineri Stigli vrteilt/ zuagschnitte. dLewr un Innereie heds gli gä. Agreschtet mit Beilage.
Also dr blud Has, zuagschnitte, isch in a große Schissl kumme, Ähnlig wea Sürbrodis isch Zwiewel, Gelruawe, aweng Sellrig, Maggikrüt, Lorbeerblättr, schwarzi Pfefferkernr drzua kumme (kei Salz), miteme halwe Kreagli Moscht üsem Keller un Wasser ufgfillt, asr bedeckt war. So hedr kenne tagelang schdoh bliewe.

Dr Obend vorem Feschtli hedmr dr Has üs dr Breaie gholt, ufe Kuchideachli, abtrignt. No ischr in Mehl kumme un innere Kassrol heiß abrote wore. Scheen brüne Schtelle hetr mease ha. Alli Schtigli  were abrote, ai dr Kopf.
Bi uns heds ei Person gä, wu den Kopf gliebt het. Nai, dea Szenarie erschpar ich eich jetz.
Wenn si abrutzelt ware, hedmrsi mit dr Breaie abglescht. Do war jo scho sGmeas drin, drum heds nit meh brücht. So a Schdund vor sich hikechle lo un uf dSit gschtellt. Iwr Nacht hedr dann zoge.

Dr nägscht Tag isch dKassrol uf dr Herd kumme, un dr Has het bi mittlere Hitz widr gschmurgelt. Immrmol ufbasse, as nit abrennt, mr hennä jo im Mehl kha un deshalb isch dea Soß immr dickr wore, je längr er kocht het. Also ufbasse un ab un zua mit Wassr üsgliche.

So, dNüdlä koche, Salat isch vorbereitet, jetz kummemr zum End.
Haseschdigli rüs ine großi Servierschissl un uf dSit warmgschtellt. Luagemr is dSoß a. dSoß wird ine andere Top gseiht, nomol abgschmeckt, jetz kamr mit Salz kumme, falls netig, jetz kunnt ai nomol a Schbrutz Moscht dra un wenn alles basst, dea Soß ibr dr Has un uf dr Tisch.

Alli luagä uf dea Schissel, dMuadr vrdeilt dea selwrgmachte Nüdle, nett, awr grad unintressant, wer will Salat, jessis, jetz awr. Un dann dFrog, wer will was vum Has un alli hebe ihren Tellr in dHechi un plabbere los, was si wänn. Erscht kunnt dr Vaddr dra, no "dGeddl", dMuadr un dann mir Burscht.
Ich hab am liabschte dr Büchlappe kha, vu dr Schlegl war meischtens eh nit me do un ganz zum Schluss hedmr a bar Aigli blinke gsähne, mi Schweschtr! Des war dann ai sledschte, was mr vunnere bschait hän, denn dann hed si sich ibr dr Kopf hergmacht.

Wills n selte gä het, wars immr a Fescht, un gschmeckt hedr!

3 Kommentare:

  1. jöööö , ich hab am längschde drfu ka mit dere nagerei . Do ware ihr scho alli fertig mim esse , hab ich immrnoch s Hirn üssgsügt " sabbr "

    AntwortenLöschen